Gotowanie dla opornych

Domowe pieguski

Słodycz ciasteczek, ale bez zbędnych sztucznych dodatków? Jestem za! Dlatego bez niepotrzebnych wstępów podaję składniki i sposób wykonania ok. 30 „piegusków”, które zdobędą podniebienia wszystkich miłośników czekolady.

 

Składniki:

✔️250 g miękkiego masła

✔️225 g brązowego cukru/ksylitolu/dowolna ilość czegoś, czy słodzicie (niestety, cukier najbardziej tu pasuje😉)

✔️1 opakowanie cukru wanilinowego

✔️2 jajka

✔️300 g mąki

✔️5 g sody oczyszczonej

✔️4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)

✔️Ok. 150 g pokruszonej czekolady

 

Wykonanie:

👉Nastaw piekarnik na 175 stopni (150 z termoobiegiem).

👉Mało utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.

👉Dodaj jajka.

👉Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i dodaj do całości.

👉Wlej mleko.

👉Dosyp czekoladę i wymieszaj wszystko.

👉Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łyżką 8 porcji ciasta i spłaszcz je, tworząc okrągłe ciasteczka.

👉Piecz 12-14 minut.

👉Po wyjęciu z piekarnika odstaw blachę z ciasteczkami na kilka minut i dopiero potem delikatnie je zdejmij. Pozostaw do ostygnięcia.

👉Z pozostałego ciasta upiecz kolejne porcje ciasteczek.

Smacznego!

 

 

 

Jeżeli lubisz, udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *