Gotowanie dla opornych

Łatwe babeczki czekoladowe

Co jest najlepsze na długie zimowe wieczory (na wszystkie inne wieczory zresztą też)? Oczywiście, że czekolada! A jeżeli przybywa do nas jako banalne w wykonaniu babeczki czekoladowe, których zapach oszałamia domowników już podczas pieczenia – to jest pełnia szczęścia. 

 

Składniki:

✔️100 g masła

✔️100 g cukru/ksylitolu/trochę syropu klonowego – cokolwiek czego używacie do słodzenia

✔️75 g gorzkiej czekolady

✔️75 g mąki pszennej

✔️2 jajka

✔️2 łyżeczki kakao

✔️szczypta soli

 

Wykonanie:

👉Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C

👉Masło rozpuść z czekoladą, najlepiej w kąpieli wodnej.

👉Jajka ubij z cukrem na gładką masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.

👉Oddzielnie wymieszaj mąkę, kakao oraz szczyptę soli. Wsyp je do ciasta. Wszystko połącz łyżką.

👉Masę nałóż do foremek na muffiny i piecz przez ok. 20 minut.

 

Przepis jak zwykle daje pole do eksperymentowania i popisów. Do ciasta można spokojnie dołożyć rozgniecionego banana,  wiśnie, dosypać cynamonu albo nie używać czekolady, zastępując ją większą ilością kakao.

Jeżeli chcesz zaszaleć i podać gościom „coś innego”, babeczki czekoladowe przed podaniem polej sosem karmelowym  i posyp orzeszkami ziemnymi – przełamią słodki smak ciasta i polewy.

Kolejna opcja to plewa z rozpuszczonej czekolady plus posypka z pistacji lub  rozdrobnionych migdałów. Myślę, że wiórki kokosowe też będą ok.

Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało!

 

 

 

Jeżeli lubisz, udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *