Gotowanie dla opornych

Łatwe trzyskładnikowe rogaliki – na deser dla dzieci i do kawy dla mamy

Dzisiaj w Gotowaniu dla opornych kolejna propozycja domowych słodkości. Trzyskładnikowe (no dobrze  – cztero, jeśli liczyć nadzienie) rogaliki. Mogą być słodką przekąską – w szkole, w domu, w pracy, na spacerze z dzieckiem. U mnie często robią za „coś słodkiego do kawy”, kiedy zdarza się, że ktoś wpadnie z wizytą a ja nie mam czasu ani składników, aby zaserwować bardziej skomplikowany poczęstunek. Z łatwością przygotowuję je, nie używając cukru a moje dzieci i tak traktują je jak słodycze. Dzięki temu nie mam wielkich wyrzutów sumienia, bo osobiście kontroluję skład słodkości.

 

Składniki na ciasto:

✔️3 szklanki mąki pszennej

✔️200 g miękkiego masła

✔️1 szklanka jogurtu (naturalny lub grecki)

 

Przygotowanie:

✔️Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i rękami zagniatamy ciasto. Możecie oczywiście robić to na stolnicy, jeżeli tak wolicie.

✔️Kiedy ma już jednolitą konsystencję, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez ok. godzinę.

✔️Zanim wyjmiecie ciasto z lodówki i przystąpicie do produkcji rogalików, rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.

✔️Po wyjęciu ciasta odrywamy kawałek i rozwałkowujemy go na posypanej mąką stolnicy. Ważne, żeby powstały „placek” był cienki.

✔️Następnie wycinamy trójkąty i układamy na nich to, co będzie naszym nadzieniem. U nas to prawie zawsze jest dżem domowej roboty, ale równie smakowicie może być z Nutellą, twarogiem na słodko albo kostką czekolady lub budyniem.

✔️Zwijamy trójkąty w rogaliki. Albo tak jak robię to ja – żeby przynajmniej trochę przypominały rogaliki kształtem😉

✔️Układamy nasze dzieła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (a tak naprawdę na dwóch, bo z podanej ilości składników wychodzą mniej więcej dwie blaszki) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.

Gotowe rogaliki możecie posypać cukrem pudrem, polać odrobiną rozpuszczonej czekolady albo pochłonąć w podstawowej postaci – solo albo w duecie z kawą czy herbatą.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeżeli lubisz, udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *