Gotowanie dla opornych

Sylwestrowe menu last minute, czyli błyskawiczna sałatka z zacięciem śródziemnomorskim

Czy znasz to uczucie, kiedy okazuje się, że niedługo będziesz miała gości i zastanawiasz się, jakie przysmaki przygotować? Bo ja nie😉 Aktualnie mam w repertuarze „sałatek dla gości” dwie pozycje, z czego jedna wymaga większego zaangażowania w formie gotowania ryżu a drugą proponuję dzisiaj.

 

Jeżeli ktoś odwiedza mnie od czasu do czasu, to bardzo możliwe, że poczuł teraz jej smak na języku – tak często serwuję tę sałatkę znajomym. Podobno ją uwielbiają a i ja lubię – głównie za łatwość wykonania.

Do przyrządzenia idealnej wersji tej sałatki powinnaś mieć rukolę lub sałatę z własnej uprawy, grecką fetę oraz równie greckie oliwki, suszone pomidory prosto z włoskiego targu, bla bla bla…😉

 

Osobiście preferuję wersję ekonomiczną, której wykonanie zakłada wycieczkę do dyskontu (żeby nie było – portugalskiego!) i zakup:

✔️Zielska, czyli dowolnego miksu sałat

✔️Sera kanapkowego Favita

✔️Słoika suszonych pomidorów

✔️Słoika oliwek w dowolnym kolorze

✔️Sporej papryki czerwonej lub żółtej (z żółtą jest bardziej kolorowo – sprawisz wrażenie kreatywnej w kuchni😜)

✔️Ziaren słonecznika

✔️Oliwy

 

Jak przyrządzam sałatkę z tych składników?

👉Wsypuję zielsko do dużej miski

👉Kroję paprykę w małe kostki i dorzucam do sałaty

👉Kroję ser „fetopodobny” w małe kostki i dorzucam – jak wyżej

👉Suszone pomidory (mniej więcej połowę zawartości słoika, ale dodaj, ile chcesz) lekko osuszam z zalewy papierowym ręcznikiem i kroję na ćwiartki. Nie będzie chyba zaskoczeniem, jeżeli napiszę, że wrzucam je do miski…😉

👉Oliwki – do miski

👉Zapomniałam wspomnieć, że gdzieś pomiędzy zielskiem a suszonymi pomidorami, prażę na patelni ziarna słonecznika, które dodaję na końcu

👉Całość skrapiam oliwą przed podaniem

 

Sałatkę zajadamy solo albo z pieczywem (na myśl o czosnkowej bagietce pociekła mi ślinka🤤). Można podać gościom, można podać domownikom jako lekką kolację lub obiadowy dodatek, na przykład do grilowanej piersi kurczaka.

Smacznego i do następnego!😘

 

 

 

Jeżeli lubisz, udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *